Zajvédelmi tájékoztató

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az integrált Közösségi térben ne zavarjuk a környező lakókat a zajokkal. A Kultúrtanya területén, ahol általában csendesebb rendezvények zajlanak, az aktuális rendeletek által megszabott hangerőt és időkereteket figyelembe véve lehetséges a programok, rendezvények megtartása. Fontos a zaj minimalizálása, ugyanis hangstúdiónkban rádiós és hangoskönyvek felvételei is történnek, amelyek rögzítése során fontos a maximális csend betartása. Rendezvényeinken az alapzaj nagyobb, de az intézkedéseinknek köszönhetően a zajszint is minimálisra csökkent.

Az általunk tett intézkedések közé tartozik például, hogy a stúdióban 10 cm vastag kőzetgyapot és 7 cm vastag szivaccsal borított falak találhatóak, míg a színháztermünkben szintén 10 cm vastag kőzetgyapot szigetelést és a sarkokban szivacs anyagú basszuscsapdákat helyeztünk el. Ezek az intézkedések jelentősen csökkentették a zajszintet a terünkben, így a lakókörnyezetben élők nyugalmát és csendjét is tiszteletben tartjuk.

A Kultúrtanya honlapján és a közösségi térben elhelyezett hirdetőtábláinkon is felhívjuk a figyelmet az önkormányzat aktuális zajvédelmi rendeletének betartására, és kérjük látogatóinkat, hogy tartsák be az előírásokat. Így mindenki számára kellemes maradhat a tágabb környezetünk is.

Az alábbiakban idézzük a Budapest XIII. kerületi önkormányzat zajvédelmi rendeletében meghatározott időkorlátokat, amelyek a rendezvények zajszintjére vonatkoznak:

„9. § (1) Hétköznapokon a zajforrástól számított időszakban 7.00 és 10.00 óra, valamint 20.00 és 22.00 óra között a következő értékeket nem szabad meghaladni:
a) lakásokban, nyaralókban, hétvégi házakban és ezek kertjében, valamint az ezekhez tartozó használati tárgyakban a 35 dB(A) zajszintet;
b) közös és szolgalmi helyiségekben, udvarokban, közterületeken, játszótereken, sportpályákon, közintézményekben, az egyházi, társadalmi, kulturális és sportrendezvényeken 55 dB(A) zajszintet.

(2) Munkaszüneti napokon, valamint munkaszüneti nap előtti munkanapokon a zajforrástól számított időszakban 7.00 és 10.00 óra, valamint 20.00 és 23.00 óra között a következő értékeket nem szabad meghaladni:
a) lakásokban, nyaralókban, hétvégi házakban és ezek kertjében, valamint az ezekhez tartozó használati tárgyakban a 35 dB(A) zajszintet;
b) közös és szolgalmi helyiségekben, udvarokban, közterületeken, játszótereken, sportpályákon, közintézményekben, az egyházi, társadalmi, kulturális és sportrendezvényeken 65 dB(A) zajszintet.”

Fontos megjegyezni, hogy a fenti időkorlátok csak az adott zajszintre vonatkoznak, és nem a rendezvények időtartamára. A zajforrás általános időtartamára nincs korlátozás, az időkorlátok csak a zajszintre vonatkoznak, és azt jelzik, hogy az adott zajszintet nem szabad meghaladni az adott időszakban.

Kérjük rendezvényeink látogatóit és szervezőit, hogy ezen rendeletet tartsák be!